Tärkein arkkitehtuuriPowderham: Devonshiren linna, joka on ollut samassa perheessä 600 vuotta

Powderham: Devonshiren linna, joka on ollut samassa perheessä 600 vuotta

Luotto: Will Pryce
  • Huipputarina

Esivanhempien länsimökki, joka on kulkenut yhden perheen käsissä viimeisten 600 vuoden ajan, on 1800-luvulta lähtien kehittänyt häikäisevän sisätilojen peräkkäin, kuten John Goodall paljastaa. Valokuvia: Will Pryce.

Linna on asetettu kannustamaan näkymään Exein suun suuntaan. Maanläheinen lähestymistapa ja porttitalo luotiin 1830-luvulla

Tämä on Powderham, Devonin Earlsin kotipaikka ja yksi monista läänin linnoista, jotka tämä suuri ja muinainen perhe on luonut keskiajan aikana.

Powderham mainitaan ensin asutuksena Domesday-tutkimuksessa 1086. Nykyisen rakennuksen varhaisimmat osat on kuitenkin jo pitkään annettu - ilman nimenomaista asiakirjatukea - Sir Philip Courtenaylle, Hugh Courtenaylle syntyneen 17 lapsen kuudennelle pojalle, Toinen Earl of Devon, ja hänen vaimonsa, Margaret de Bohun.

Hän oli sekä Edward I: n tyttärentytär että Henry V: n äidin isoäiti, dynastiset yhteydet, jotka asettivat perheen Englannin politiikan ytimeen Lancastrian kuninkaan alla.

Sir Philip toimi aktiivisesti sekä Richard II: n että Henry IV: n palveluksessa, vaikka hän laski suosion kanssa entisen kanssa vuoden 1395 jälkeen. Itse asiassa, silmiinpistävästi, hän ei koskaan saanut otsikkoa. Hänen kiinnostuksensa olivat keskittyneet lounaaseen, missä Courtenaysilla oli ollut valtava voima 11. vuosisadan lopulta lähtien, vaikka hän toimi myös Irlannin luutnantina.

Epävarmat todisteet hänen vallan väärinkäytöstä, lakien laiminlyönnistä ja julmuudesta selittävät parlamentin historiaa, jonka mukaan häntä pidetään "energia- ja kykymiehenä kansallisissa ja paikallisissa asioissa, jonka väkivallan ja petoksen ennakkoluulo oli keskiaikaistenkin standardien mukainen" .

Suuri sali, jonka 1. Earl lisäsi 1830-luvulla ja jonka sisitti hänen poikansa, julistaa Courtenaysin pitkän esi-isänsä

Powderham tuli Sir Philipin luokse vuonna 1391 osana laajempaa maan perintöä äidiltään. Hänen luomansa linnaan, luultavasti vuoden 1391 ja hänen kuolemansa välillä vuonna 1406, asetettiin kannukseen Exe-joen ja sen pienemmän sivujoen Kenn-joen suun väliin. Se sijoitettiin soiden keskelle, eikä vain käskenyt joen turvaa, vaan laajensi myös läheisen Exeterin kaupungin merkityksellistä omaisuutta.

James Clarkin Exeterin yliopistossa suorittama tutkimus osoittaa, että Powderham oli lähellä kahta Courtenayn valtakeskusta, Kenfordin kaupunkikehitystä ja perheen hallinnollista perustaa Cowickin Cluniacin prefektuurissa. Hän on myös ehdottanut, että Sir Philipin poika ja perillinen Richard, josta tuli Norwichin piispa ja Henry V: n läheinen ystävä, olisivat voineet työskennellä rakennuksessa.

Linna vastusti piiritystä vuonna 1455 ruusujen sodan aikana ja noin 1540 antiikki John Leland kuvaili sitä "vahvaksi, ja sillä oli barbikaani tai murska paratiisin parantamiseksi". Tämä tynnyri oli ehkä kiinni tykistöasennus portin ulkopuolella.

Sir Philipin rakentama asuinpaikka (mahdollisesti piispa Richardin avustuksella) suunniteltiin kompaktiin tutun keskiaikaisen asettelun mukaan, vaikkakin ehkä rakennettiin korkeammaksi ja jossa oli enemmän torneja kuin tavallisesti. Sen keskushalliin avattiin tornimaisen kuistilla, joka on yhteinen piirre Devonissa. Aulan toiseen päähän oli keittiö ja palvelut ja niiden vieressä pieni, itsenäinen alue, nyt kappeli.

Fowler esti 1800-luvun portaikkojen ikkunat ja täytti Georgian koristepiirroksen 1830-luvulla ja kruunasi sisätilat tällä kattoikkunalla

Toisessa oli ulkoneva pohjoissiipi, joka sisälsi talon vetävät asunnot. Siinä oli kaksi lisäkiinnitettyä tornia ja ne muodostivat vastaavan kappelialueen kanssa seinätyn etupinnan sivut. Sisäänkäynti tähän tapahtui pienen porttitalon kautta, josta oli näkymä joelle.

On todisteita siitä, että linna mukautettiin 1500- ja 1700-luvuilla, mutta talon kankaassa on vain vähän nähtävää tälle ajanjaksolle. Vuonna 1734 kaiverrettu Buck-näkymä osoittaa rakennuksen, jonka Sir Philip olisi todennäköisesti tunnistanut, vaikka siihen mennessä linna oli jo tekemässä sarjaa häikäiseviä 1700-luvun sisäisiä muutoksia.

Tämän työn kertomuksen laati ensin Mark Girouard ( maaseudun elämä, 4., 11. ja 18. heinäkuuta 1963 ), ja Cornerstone Heritage -yrityksen jatkotutkimus on käynnissä Plymouthin yliopistossa ja yhteistyössä Pennsylvanian yliopiston kanssa. Prof Daniel Maudlin ja Richard Hewlings ovat anteliaasti antaneet käyttöön alustavat havaintonsa.

Vuosina 1710-1727 Exeterin muurareille, John Moylelle "rakentajalle" (äskettäin myös nimeltään Poltimore-talon eteläisen eteläosan suunnittelijaksi Exeteristä pohjoiseen), maksettiin valtava määrä 1500 puntaa Powderhamin töistä. Tämä keskittyi ilmeisesti keskiaikaisen siipin muutoksiin ja laajennuksiin salin pohjoispäähän, jonka pohjoisrintamasta tuli nyt pääjulkisivu. Talonhoitaja (ja paikallinen antiikkiesinen) William Chapple kertoi vuonna 1752, että siipi sisälsi ”siistiä kappelia uusittu ja kaunistettu ad1717, jonka päällä on hyvin kalustettu kirjasto”.

Pääportaat (1754-6) ja sen rappaustyöt on kirjoittanut John Jenkins. Alun perin sisustus olisi rappeutunut. Sininen on silmiinpistävä 1900-luvun kosketus

Edellisen kanssa työskentelyn on pitänyt tehdä William Barenaet, toinen paronetti, mutta jälkimmäisen valmisti hänen poikansa, myös William, hänen perintönsä jälkeen vuonna 1735: sen rappauskaton toteutti Howell Jenkings vuonna 1739 ja seuraavana vuonna John. Channon, lontoolainen puuseppä, joka aloitti uransa Exeterissä, toimitti kaksi upeaa ruusupuun kirjahyllyä huoneeseen, joka säilyy talossa.

Se oli todennäköisesti myös noin vuonna 1740, että William Kentin avustaja Stephen Wright ehdotti lisämuutoksia itärintamalle Richard Hewlingsin äskettäin tunnistamaan piirustukseen. Hän työskenteli Palladian-idioomissa ja on ehkä suunnitellut loistavan kirjaston savupiipun.

Kolmas baronetti oli jakobiitti, joka lueteltiin Ranskan hallituksen vuonna 1743 antamassa raportissa yhdeksi Pretenderin tärkeimmistä kannattajista ja jonka vuotuiset tulot arvioivat 14 000 puntaa. Kotitalouksien luettelo, päivätty 15. elokuuta 1749, tarjoaa elävän kuvan elämäntapaansa. Se ilmoittaa talossa 28 miespuolisen palvelijan ja 14 naispuolisen palvelijan nimet maatilan palvelijoiden ja miehistön lisäksi miehelleen hänen jahtansa, Dolphinia varten . Kummallista, tiedämme leskeneläkkeen tietueista, että yksi purjehtija tappoi tykillä aluksella. Ase istuu nyt talon kuistilla.

Vuoden 1717 kirjasto, jossa on upea takka, luultavasti William Kentin toimistossa koulutetun Stephen Wrightin työ. Hieno sänky on noin 1800

Ihme on, että Sir William ei vain korvannut linnaa kokonaan uudella talolla. Ilmeisesti istuimen antiikki ja hänen perheensä pitkä yhteys sen kanssa pysyivät hänen kätensä.

Vuonna 1754 aloitettiin työ talon suurelle portaalle. Se vie puolet keskiaikaisesta aulasta ja sen huikeat kipsirakennukset suoritti tietty John Jenkins "Exeterista" - mahdollisesti kirjastossa työskennellyt Howellin poika (paikallisten asiantuntijoiden sukupolvien palkkaaminen on toistuva piirre Powderhamin tileissä) ) - kahden Lontoon avustajan, William Brownin ja Stephen Coney kanssa. Niiden luoma ylimääräinen näyttö maksoi valtavasti 355 14 puntaa, lähes 140 puntaa enemmän kuin heidän alkuperäisen arvionsa. Sitä täydennettiin 1830-luvulla ja lyhty lisättiin.

Exeterin puuseppä James Garret teki portaat itse. Kun muotokuva valmistaja Thomas Hudson, joka oli jo kauan ollut perheen parissa, valmistui vuonna 1756, ja se valmistui suureksi maalaukseksi Sir Williamstä perheensä kanssa, joka roikkuu tänään salissa.

6. toukokuuta 1762, vain 10 päivää ennen kuolemaansa, Sir William perustettiin 1. virkkotunniksi Courtenayksi. Hänen poikansa onnistui saamaan tittelin ja kartanon alaikäisenä, mutta aloitti heti talon uudelleenjärjestelyn, kun hän täysi-ikäisenä vuonna 1763. Hän keskittyi alunperin linnan ulkoasuun ja sopivasti romanttisen puistoalueen luomiseen. Hän todennäköisesti purki keskiaikaisen sisääntulokentän sen porttirakennuksella ja valvoi rakennuksen ympärillä olevan soiden viemäriä luomalla tilavan puiston, joka putosi veteen, jota se nauttii tänään.

Vuodesta 1766 lähtien sisätiloihin tehtiin kuitenkin muutoksia James Daltonin ja vuoden 1768 jälkeen William Springin, rakennusalan Exeterin kaupungin johdolla. Jälkimmäinen rakensi keskiaikaisen tornin kuistilla taloon. Tätä reunustettiin nyt uusilla huoneilla projisoimalla erkkeriikkunat, osana pohjakerroksen laajempaa uudelleenjärjestelyä, jotta mahtuu asianmukainen viihdekammioiden sarja. Tätä varten pohjoissiiven kappeli, uusittu vuonna 1717, muutettiin olohuoneeksi.

Kaikki uudet sisätilat koristeltiin tyylikkäästi stukkotöillä, jotka eivät osoita tietoa uusklassisesta tyylivallankumouksesta, jonka Adam jo aloitti Lontoossa. Vuonna 1777 keväällä tehtiin myös sopimus talon tallien uusimiseksi.

Pohjoissiipin pohjakerroksen huoneet, joista yksi oli aiemmin kappeli, avattiin 1760-luvulla

Syyskuussa 1784 Powderham oli paikka pahamaineiselle kohtaamiselle linnan ja sen kartanon perillisen, kuuluisan kauniin William Courtenayn ja kuuluisan keräilijän ja kirjailija William Beckfordin välillä. Ei ole oikein selvää, mitä tapahtui. Yhdessä tilissä todetaan, että Beckford hevossi hevosen poikaa antaessaan kompassoivan kirjeen liukastua. Selvää on kuitenkin se, että Beckford avasi itsensä syytöksille sodomiasta ja pakotettiin pakenemaan maasta. William itse peri kartanon neljä vuotta myöhemmin, vuonna 1788, ja hallinnoi sitä ahkerasti huolimatta poissaolostaan.

Mahdollisesti Beckfordin vaikutuksen kautta, kun William täysi-ikäisenä vuonna 1789, hän päätti juhlia juhlia tilaamalla uuden musiikkitilan tämän hetken menestyneimeltä kosmopoliittiselta arkkitehdilta James Wyattilta. Hän ja hänen 11 sisartaan olivat kaikki selvästi musiikin pakkomielle. Tämä loistava sisustus on muistomerkki heidän innostumiseensa.

James Wyattin upea musiikkihuone, laajalla Axminster-matolla ja Richard Westmacottin upealla takalla

John Martin Robinson huomauttaa arkkitehdissaan suunnittelemassaan monografiassa, että Wyatt ei koskaan käynyt Powderhamissa. Sen sijaan rakentamista valvoi Richard Westmacott, myös erinomaisen takan kuvanveistäjä. Kaksi miestä sai vastaavasti 623 puntaa ja 4383 puntaa maksuja. Williamin sisaret maalasivat klassiset pyöreät seinät.

Vuonna 1810 kolmas virkamies lähti Englannista, ei koskaan palannut, matkalla ensin Amerikkaan ja sitten Pariisiin, missä hän kuoli vuonna 1835. Neljä vuotta ennen tätä tapahtumaa serkku, myös nimeltään William, saattoi menestyksekkäästi päätökseen pitkäaikaisen oikeusjutun. elvyttämään Devonin aikakautta.

Hän oli entisen Exeterin piispan poika ja todennäköisesti tunsi Powderhamin hyvin. Varmasti hän näyttää toimineen tulevaisuutta silmällä pitäen. Varhainen aika, joka oli keskeytetty vuonna 1556, annettiin ensin viskonttille, jonka omaisuus ja tulot kärsivät nyt poissaolon ja ylimääräisyyden yhteisvaikutuksista. Sitten vuonna 1835 serkku peri kaikki Courtenayn kartanot Irlannissa ja Englannissa yhdessä Powderhamin kotipaikan kanssa.

Prosessissa ensimmäistä kertaa historiansa aikana Courtenayn talona Powderhamin linnasta tuli kunnolla Devonin Earlsin kotipaikka.

Seurauksena ja huolimatta perinnöllisistä taloudellisista vaikeuksista, joissa hän työskenteli, uusi Devonin 10. Earl päätti parantaa Powderhamia ja antaa sille "muinaisen linnan" luonteen. Hän kääntyi arkkitehti Charles Fowlerin kimppuun, joka oli syntynyt Cullomptonissa Devonissa ja joka oli saanut nimensä katettujen markkinoiden rakentajaksi, mukaan lukien Covent Garden, Lontoo. Fowler uudisti rakennuksen nykyisessä muodossaan, laajentamalla palvelujaan ja keskiaikaistamalla ulkoaan uudelleen.

Hän käänsi myös koko rakennuksen ympärilleen luomalla sen nykyisen lähestymistavan maanpuolelta portitetun etupihan kautta. Tämän lähestymistavan pahentamiseksi rakennuksen puolelle lisättiin uusi sali, jonka sisätilat lämmittivät kopion keskiaikaisesta takasta, jonka Earlin on muistettava isänsä talosta piispan palatsissa Exeterissä. Alkuperäinen asia oli riittävän riittävästi Exeterin piispan Peter Courtenayn tilauksesta vuonna 1478. Fowler muutti myös myötätuntoisesti Georgian sisätiloja, erityisesti suurta rappua.

Earlin kuoleman jälkeen vuonna 1859 työ jatkui salin sisustamiseen poikansa ja perillisen, vielä toisen Williamin johdolla, joka muutti siitä temppelin perheen ikävöityneisiin esi-isiin. Yhdestoista Earl perusti myös nykyisen kappelin, joka sai käyttöluvan elokuussa 1861.

1900-luku ei ollut linnalle helppo, kun kartanon määrää pienensi kuolemanteko ja perhe yritti löytää uusia tulolähteitä. Heidän työnsä on ollut hidasta ja tasaista, mutta eräistä epäonnistuneista aloitteista huolimatta se on onnistunut kumulatiivisesti.

Nykyinen ja 19. Earl Charlie peri isältään elokuussa 2015 ja on muuttanut Powderhamiin vaimonsa Allison Joy Langerin ja heidän nuoren perheen kanssa. Isän työhön perustuen Charlie isännöi nyt häitä ja kiireistä festivaalien ja tapahtumien, myös rock-konserttien, päiväkirjaa. Hän on myös kannustanut rakennustutkimusta, joka lupaa muuttaa ymmärrystämme rakennuksesta. Yli kuusi vuosisataa sitten Courtenays on edelleen kukoistava Powderhamissa.

Vieraile www.powderham.co.uk saadaksesi lisätietoja


Luokka:
Kartanon sisällä, jossa John Lennon asui Beatlesin maineen huipulla
Kiipeily Ben Stack: Täydellinen kartiomainen vuori, jonka polut koristavat sinibellit, violetit ja orkideat