Tärkein arkkitehtuuriTalo E-1027, Cote d'Azur: Eileen Grayn 1920-luvun talo, kunnostettu ja palautettu yleisölle

Talo E-1027, Cote d'Azur: Eileen Grayn 1920-luvun talo, kunnostettu ja palautettu yleisölle

Päämakuuhuone. Laattojen värit rajaavat makuutilat ja työtilat. Valokuva: Will Pryce / Country Life Kuvakirjasto. Luotto: Will Pryce / Country Life Picture

Irlantilaisen maahanmuuttajan Eileen Grayn suunnittelema modernismin varhaishistorian merkittävä rakennus on kunnostettu ja avattu yleisölle. Tim Richardson raportoi.

Vuonna 1979, kolme vuotta hänen kuolemansa jälkeen, V&A -museo järjesti suuren retrospektiivisen näyttelyn, joka siirrettiin myöhemmin MOMA: lle New Yorkiin, Eileen Grayn modernistisista huonekalu- ja kangaskuvioista. Ennen sitä Grayn nimi oli tuskin tunnettu edes suunnittelijoiden keskuudessa, hänen uransa katsottiin vain alaviitteeksi muiden (mies) henkilöiden, erityisesti Le Corbusierin, työlle. Hänen tähtensä ei ole koskaan lakannut nousevan, koska: vuonna 2009 hänen Dragons-nojatuolinsa alkuperäiskappale myytiin ilmoitetulla 21, 9 miljoonalla punnalla ja hänen huonekalujensa ja tekstiiliensä valtuutetut jäljennökset ovat saatavana Lontoon Aram-myymälästä.

Pieni yllätys siitä, että hänen 1920-luvulla suunnittelemansa talon on tapahtunut myös viimeaikaisen näyttävän herätyksen myötä. 1990-luvun puolivälissä talo E1027 romutettiin, kyykkyjen miehittämät ja romahtamisen vaarassa. Vuodesta 2006 lähtien Cap Moderne on kunnostanut ja kunnostanut voittoa tavoittelematonta organisaatiota, joka on perustettu ylläpitämään ja suojaamaan sivustoa. Se on nyt avoinna vierailijoille.

Talo E-1027 syntyi Grayn suhteista Jean Badovicin kanssa, jonka hän oli tavannut vuonna 1921. Badovici oli romanialaissyntyinen arkkitehti, joka oli opiskellut Pariisissa ja tullut tunnetuksi modernistin ja etenkin hänen työnsä kriitikkona ja puolustajana. hänen ystävänsä Le Corbusier. Gray oli asunut ja työskennellyt Pariisissa vuodesta 1907, hän on koulutettu ensin Sladessa Lontoossa. 1910-luvun aikana hän sai nimensä lakattujen esineiden, mukaan lukien näytöt, suunnittelijaksi ja avasi vuonna 1922 myymälän rue du Faubourg Saint-Honoré -kaupassa, joka esitteli moderneja huonekaluja ja esineitä valkolakka-sisustuksessa.

Harmaa veti mainetta tyylikkäiden, ylellisten sisustusten suunnittelijana, jolla on erittäin suulliset, modernit rinnat. Mutta hän ei ollut liikenainen; käytäntö ei ollut kannattavaa ja kauppa suljettiin vuonna 1930. Ehkä sillä ei ollut merkitystä - Co Wexfordista peräisin olevan varakkaan ja taiteellisesti ajattelevan perheen sirona Gray pystyi jatkamaan suunnittelun etuja itsenäisesti ja ilman kompromisseja - yksi syy pieneen tuotoksen pitkän uran aikana. Terävällä bob-hiusten leikkauksella ja aristokraattisella hauteurilla (hänen äitinsä oli 19. paronitarharmaa) hän saattoi törmätä jonkin verran keisarilliseksi.

Badovici esitteli Grayn Le Corbusier -teoksessa ja vierailivat yhdessä modernistisissa taloissa Saksassa ja Alankomaissa. 1920-luvun lopulla he tekivät yhteistyötä useiden kivitalojen kunnostamisessa ja uudelleenmuokkaamisessa Vézelayssä Burgundissa, missä Gray työskenteli pääasiassa sisätilojen parissa. Vuonna 1926 hän esitti arkkitehtisuunnitelman ja mallin oletetulle Provencen projektille nimeltä Provence. Talo insinööri (rakentamaton). Laatikkomainen hytti betonituilla tai pilotisella, litteä katto ja pitkä vaakaikkuna, oli selvästi velkaa Le Corbusierin esimerkille.

Näiden kohtausten rohkaisemana Grey keksi idean talosta E-1027. Alun perin se suunniteltiin merenrantakodeksi, jossa Badovici ja Gray asuivat yhdessä, vaikka käytännössä se oli lahja hänelle ja pysyi hänen omistuksessaan. (Grey lakkasi asumasta siellä vuonna 1931, kun heidän suhteensa muuttuivat, eikä koskaan käynyt uudestaan.)

Uuden talon sijainti oli erittäin tärkeä. Harmaa tunsi jo Saint-Tropezin ympäröivän alueen, mutta hän halusi jotain erämaisempaa ja kauempaa. Vieraillessaan jonain päivänä junaan pieneen asemalle Roquebrune-Cap-Martiniin, hän käveli rautateitä pitkin, kunnes löysi maa-alueen jyrkkällä jyrkänteellä, joka johtaa alas kallioiseen rantaan. Hän hankki tontin ja valvoi vuosien 1926 ja 1929 välillä talon rakentamista, jonka nimi vahvisti heidän suhdetta: E on E [ileen], 10 on J [ean] (kymmenes aakkosten kirjain) ), 2 on B [adovici] ja 7 on G [ray].

E-1027 on geometrisesti suunniteltu, valkoiseksi renderoitu betoni- ja tiilirakennus, joka on tuettu pilotiselle. Se on aikaisemmin esitetty Grayn ja Badovicin tasa-arvoisena yhteistyönä, mutta näyttää siltä, ​​että hänen pääpuheenvuoronsa olivat ehdottaa pilootin käyttöä sekä keskiportaikkojen ja lyhtyjen lisäämistä - loppuosa suunnittelusta oli Grey's.

'Puhtaasti toiminnallinen impulssi yhdessä painotuksen kanssa mukavuudesta'

Grayn lähestymistavan ja Le Corbusierin ja hänen seuraajiensa lähestymistavan välillä oli todellakin merkittäviä eroja. Grayn teoksessa on nokkeluutta, joka jättää puhtaasti toiminnallisen impulssin painottaen mukavuutta, jopa ylellisyyden pisteeseen. Kuten hän kommentoi 1940-luvun muistikirjassa: "Nykyaikaisen arkkitehtuurin köyhyys johtuu aistillisuuden surkastumisesta."

Toinen tärkeä eroalue oli puutarhan tärkeys. Korbusialainen lähestymistapa olisi ollut luoda kattopuutarha ja asettaa talo nurmikon sokkeliin, mutta Gray vältti tätä ajatusta puutarhatilojen hyväksi rakennuksen etelään päin, merelle päin. Kolme erillistä terassialuetta on määritelty erivärisillä laatoilla geometrisella kuviolla, joka muistuttaa Malevichin tai Mondrianin abstraktia. Betonipenkit suunniteltiin tämän pohjapiirroksen kolmiulotteisiksi jatkeiksi yhdessä suuren, neliömäisen puukuopan kanssa terassin takaosaa kohti.

Upotettu solarium talon länsipuolella, viimeistelty mustana ja okran laatoituksena, näyttää pieneltä uima-altaalta, mutta ajatuksena oli, että se olisi osittain täynnä hiekkaa, jotta jalat pysyisivät joko viileinä tai lämpiminä riippuen sää (kuva 7). Kuten Gray kommentoi: "Olemme välttäneet lampia, joka olisi houkutellut hyttysiä, mutta tarjonnut eräänlaisen diivan auringonottoa varten kaltevissa laatoissa, lasilattiapöydän cocktaileille ja penkkejä molemmille puolille keskustelua varten." Kaikilla kolmella makuutilalla ja pääasiallisella olohuoneella on erilliset sisäänkäynnit puutarhaan erillisten portaiden kautta. Grayn tarkoituksena oli, että pienessäkin talossa käyttäjillä tulisi olla mahdollisuus yksityisyyteen ja yksinäisyyteen.

Talossa on joko merenpohjainen maku joko yläpuolella tai merestä katsottuna. Se on pitkä ja kapea kuin jahti ja siinä on kannen kaltaiset lattiat, joissa on valkoiseksi maalatut kaiteet. Portaikkoa valaisevalla katolla oleva lyhty muistuttaa majakkaa ja sen vieressä on maston lipputanko.

Talon sisäänkäynnin puoleinen suoja (pohjoinen) ilmaistaan ​​pystysuorina 'rakoina' ja ikkunoina, joissa ikkunaluukut liukuvat ja kääntyvät, mikä mahdollistaa sekä ilman että valon säätämisen. Vasemmalla puolella on sisäänkäynti palvelualueelle ja keittiöön, jonka Gray ajatteli modulaarisesti sekä sisä- että ulkotilaksi taitetulla lasiseinämällä - eräänlainen kunnianosoitus paikalliselle tapalle valmistaa ruokaa ulkona kuumalla säällä.

Sisäänkäynnin kuisun todettiin olevan talon tyylikkäin osa, ja sitä käytettiin kesällä usein ruokasali- ja asuintilaksi. Sanat sens interdit ja entrez lentement on maalattu seinälle; Harmaa sisällytti taloon lukuisia leikkisä kirjoituksia. Jotkut ehkä satiirikoivat oman suunnittelunsa didaktisen luonteen (suunnitteluvaiheessa hän jopa koreografioi omistajan ja palvelijan kiertoreittejä).

Olohuoneen sisäänkäynti on kenties kiinnostavin elementti suunnittelussa. Se seulotaan vaneriseulalla, joka sisältää kirjahyllyt, tavaratelineen ja sateenvarjojalustan, jotka kaikki rajoittavat sisäänkäynnin käytävää. Takana oleva olohuone on avoin tila, jota valaisee hyvin lattiasta kattoon ulottuva ikkuna, joka voi konsertoida poikki. Toisella puolella on etelään päin oleva parveke, jota varjostaa harmaan purjekankaan markiisi.

Huolimatta näennäisestä yksinkertaisuudestaan, tämä olohuone sisältää kahdeksan erillistä vyöhykettä, joista kaksi on ovien ulkopuolella. Sisääntuloväylän ja parvekkeen lisäksi on suuri sohvavuode nukkumiseen, lepoon ja työskentelyyn. Sen takana on seinä, joka piilottaa suihkulla varustetun kylpyhuoneen. Tämän vieressä on alkovi, jossa on sohva ja sisäänrakennetut kaapit ja valot, joka toimii ylimääräisenä huoneena; ovi johtaa ulos pienelle parvekelle riippumatolla talon länsipuolella. Sisäänkäynnin lähellä on oleskelutila, jossa on gramofonin soitin. Lopuksi huoneen itäpäässä on ruokailutila, jossa on taitettava, korkkipeitetty pöytä ja sisäänrakennettu valo.

Musta, valkoinen ja beige geometrinen laatoituskuvio tarjoaa tyylikkäitä vinkkejä näiden vyöhykkeiden rajaamisesta ja huoneen sisustamisesta erityisesti talolle suunnitelluilla kappaleilla. Harmaan omien muotoilujen matot lisäävät mukavuutta, ja eteläseinällä on suuri beigellä paperilla varustettu merikartta, johon on liitetty matkailuaiheisia iskulauseita, kuten Baudelairen Luxe, calme et volupté ja sanat Vas-y Totor, jotka viittaavat suunnittelijan (brittiläinen) autoon, nimeltään Totor. Karttaan on kiinnitetty pystysuuntainen putkimainen lamppu ja taitettava kirjahylly.

Ruokailutilan takana on käytävä, joka johtaa päämakuuhuoneeseen talon itäpuolella. Se koostuu kahdesta erillisestä vyöhykkeestä, jotka myös ilmaistaan ​​laatoituksen variaatioilla. Etelän ikkunan vieressä oleva eteinen toimii yksityisenä studiona, jossa Graylla oli piirustuslauta, ja makuuhuoneen takana sisäänrakennettu päätylaite sisältää valot ja piilotetut alkovet. Harmaa on erikoistunut asuntojen tai pienten talojen suunnitteluun, joten monet hänen esineistään taittuvat pois. Hän käytti kääntötekniikkaa esimerkiksi laatikoihin tai pöytätasoihin, ja näytöt pystyivät tehokkaasti tekemään yhden huoneen kahdeksi. Hänen aikomuksena oli sekoittaa arkkitehtuurin ja kalusteen käsitteitä niin, että niistä tulee yhtenäisiä.

Vierekkäinen kylpyhuone on pitkä, rauhallinen tila, jossa kylpyamme on valaistu ylhäältä ikkunalla ja itse kylpy on kääritty alumiinilevyyn, ja sen kiilto kasvattaa ympäröivän mustan laatoituksen heijastavaa vetovoimaa. Siellä on karkeat villaiset verhot ja bidee, jossa on kirkas oranssinpunainen kansi.

Kierreportaat toimivat palvelureittinä ja vieressä on piikan makuuhuone; sen pieni koko voi antaa nykyaikaisille vierailijoille taukoa. Pohjakerroksen vierashuone on ehkä Grayn suunnittelun vähiten onnistunut osa: tilaa ei ole selkeästi nivelletty ja valon laatu näyttää tasaiselta ja muuttumattomalta. Ehkä on merkityksellistä, että tämän huoneen olemassaolo liittyy Badovicin suunnitteluun. Makuuhuoneessa on taitettava työpöytä, korkea vaatekaappi, jossa on kääntyvät laatikot ja yksi vain kahdesta alkuperäisestä säilyneestä sisäänrakennetusta kaappijärjestelmästä (toinen on kylpyhuoneessa; kaikki muut sisäänrakennetut huonekalut on viime aikoina uusittu huolellisesti. vapaaehtoisryhmän toimesta korkeatasoisesti). Tämä huone on viimeinen alue, joka odottaa palauttamista.

Vierashuone johtaa ulos alakerrokseen, jonka talon alla oleva pilotis muodostaa. Täällä seinällä on faksi yhdestä kahdeksasta Picasso-esque-seinämaalauksesta (enemmän '-esque' kuin 'Picasso'), jotka on maalannut Le Corbusier vuoden 1938 jälkeen, ilman Grayn tietämistä tai suostumusta. Useita näistä seinämaalauksista on kunnostettu, ja ei ole epäilystäkään siitä, että ne muuttavat Grayn sisustusjärjestelmän luonnetta tärkeinä hetkinä - on päätetty seulata pääasiallisen olohuoneen seinämaalaus.

1950-luvulla Le Corbusier rakensi talon yläpuolelle kallioille oman pienen hyttinsä ja eräitä loma-alppimajoja, jotka ovat nähtävissä osana Cap Moderne -kierrosta. Se on mielenkiintoinen sivusto siinä, että oppaan mukaan se jakaa vierailijat, joilla on taipumus ilmaista myötätuntonsa joko Harman tai Le Corbusierin kanssa.

Lisätietoja ja aukioloajat käy osoitteessa www.capmoderne.com


Luokka:
Maaelämän opas Englannin 10 upeaan kansallispuistoon
The North York Moors: Elossa seikkailulla lumoavista metsistä linnoihin, rantoihin ja puutarhoihin